Hoppa till innehåll

Beredskapsbröd kan bakas i stora volymer

Nytt beredskapsbröd ska mätta vid kris och spridas till storkök.

Beredskapsbröd framtaget för att kunna bakas i stor skala

Enligt Sydsvenskan har Andrea Wiberg, bagare och konditor vid Stadsparkscaféet i Lund och medlem i Svenska bagarlandslaget, varit med och tagit fram ett nytt beredskapsbröd avsett att mätta befolkningen vid kris eller krig.

Receptet är framtaget för att kunna bakas i stora volymer med få ingredienser och fungera i olika ugnstyper. Brödet är utformat för att vara näringsrikt och saftigt, bland annat genom att mjölet skållas för bättre fuktbindning. Initiativet har tagits fram i samarbete mellan branschen och myndigheter för att underlätta matdistribution till förskolor, skolor och äldreboenden vid störningar i den ordinarie livsmedelsförsörjningen.

Avsikten är att receptet ska spridas till storkök runt om i landet för att stärka livsmedelsberedskapen, med fokus på enkelhet i ingredienser och flexibilitet i bakmetod så att mindre bagerier och storkök snabbt ska kunna producera bröd i större skala.

Relevanta källor

Dela detta inlägg!