Nytt beredskapsbröd ska mätta vid kris och spridas till storkök.
Beredskapsbröd framtaget för att kunna bakas i stor skala
Enligt Sydsvenskan har Andrea Wiberg, bagare och konditor vid Stadsparkscaféet i Lund och medlem i Svenska bagarlandslaget, varit med och tagit fram ett nytt beredskapsbröd avsett att mätta befolkningen vid kris eller krig.
Receptet är framtaget för att kunna bakas i stora volymer med få ingredienser och fungera i olika ugnstyper. Brödet är utformat för att vara näringsrikt och saftigt, bland annat genom att mjölet skållas för bättre fuktbindning. Initiativet har tagits fram i samarbete mellan branschen och myndigheter för att underlätta matdistribution till förskolor, skolor och äldreboenden vid störningar i den ordinarie livsmedelsförsörjningen.
Avsikten är att receptet ska spridas till storkök runt om i landet för att stärka livsmedelsberedskapen, med fokus på enkelhet i ingredienser och flexibilitet i bakmetod så att mindre bagerier och storkök snabbt ska kunna producera bröd i större skala.
Relevanta källor
- Andrea, 26, bakar brödet vi ska äta om det blir krig
Sydsvenskan
- Så ska vårt bröd bakas i krigstid
Godare.se
